Pokud se zeptáte jakéhokoliv farmáře či pěstitele zeleniny a ovoce, potvrdí vám, že v dnešní době převládá touha po odběru superpotraviny, tedy šlechtěných tak, aby obsahovaly co největší množství antioxidantů nebo přírodních cukrů a rostlinných barviv, které pomáhají funkcím našich vnitřních i vnějších orgánů.

barva

Fialové a černé mrkve, a černá a fialová rajčata

Ne, to není žert, ani výtvarná výchova pro surrealisty, ovšem naprostá realita. Pěstitelé v Británii a Nizozemí propadli novému šlechtění superpotravin – zelenině a ovoci, které je mnohem bohatší na nám prospěšné látky než to běžné. Také je po něm velice široká sháňka. Do prodeje vstoupily fialové mrkve, černé mrkve, fialová rajčata nebo do červena šlechtěný salát.

mrkev

Nové odrůdy – a co na to odběratelé?

Ti se po nových potravinách mohou utlouci. Trh je otevřen zdravé výživě, a proto se není čemu divit, že lidé skutečně investují do těchto druhů speciálně šlechtěné zeleniny.

Jaké jsou výhody těchto super potravin?

§  Chrání nás před více nemocemi
§  Nemusíme jich jíst tolik, aby byly antioxidanty účinné
§  Plody, které jsou pěstovány k tomu, aby se staly superpotravinami, mají sladší a sytější chuť, takže jich sníte méně, ale máte pocit, že jste plní
§  Nahánějí váš hlad, ale také chuť na něco sladkého
§  Není nutné je speciálně upravovat, jsou výborné zvláště syrové

rajče

Na úkor betakarotenu
Na rozdíl od obyčejných mrkví mají ty šlechtěné méně betakarotenu, tedy látky, která pomáhá udržovat naši kůži zdravou a pružnou. Zato ale má o hodně více antioxidantů, které pomáhají udržet naše tělo v rovnováze. Proto byste měli oranžové mrkve používat na vaření a fialové mrkve chroupat syrové.
Podle nejnovějších britských studií je možné, že antioxidanty pomáhají udržet naši psychiku v rovnováze a také podporují tvorbu serotoninu